Podajemy kilka przepisów różnych potraw, które niewątpliwie poprawiają stan naszego zdrowia

 

PASTA MIGDAŁOWA

0,5KG migdałów

2-3 cebule

słoik koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

Migdały mielmy na mączkę. Cebulę siekamy i podsmażamy. Podsmażoną cebulę , koncentrat oraz przyprawy dodajemy do zmiksowanych migdałów i ponownie mielimy. Dodajemy wody do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

PASTA SŁONECZNIKOWA

0,5KG słonecznika

2-3 cebule

sól, pieprz do smaku

woda

Słonecznik prażymy a cebulę siekamy i podsmażamy. Uprażony słonecznik mielimy na mączkę a następnie dodajemy cebulę i ponownie mielimy. Dodajemy przyprawy i wody do gładkiej konsystencji.

 

PASTA WARZYWNA

3 duże marchewki

3 pietruszki

jeden mały seler

0,5 pęczka pietruszki

koncentrat pomidorowy

drożdże tebi

sól, pieprz do smaku

Warzywa obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Podsmażamy pod przykryciem na odrobinie oleju z dodatkiem soli mieszając dosyć często. Gdy

warzywa będą miękkie dodajemy drożdże koncentrat oraz pieprz. Gdy pasta trochę przestygnie dodajemy posiekaną natkę.

 

SMALEC WEGETARIAŃSKI

kostka planty

nasiona( słonecznik, pestki dyni, siemienia), po łyżeczce

2 cebule

granulat sojowy( 2 łyżki)

drożdże tebi

sól do smaku

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy plantę a pod koniec kiedy planta będzie już rozpuszczona nasiona , drożdże i sól. Granulat podsmażamy na osobnej patelni w większej ilości oleju i dodajemy do reszty. Czekamy do zastygnięcia.

 

TWAROŻEK

serek tofu

po 1/4 papryki czerwonej żółtej i zielonej

majonez sojowy

sól do smaku

Twarożek ścieramy na grubych oczkach, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę, majonez i sól do smaku. Mieszamy.

 

MARCHEWKOWA

marchewka

czosnek

majonez sojowy

sól do smaku

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach lub mielimy. Dodajemy majonez , czosnek i sól do smaku.

 

ROLADA SZPINAKOWA

dwa opakowania mrożonego szpinaku

4 jajka

mąka

czosnek

sól, pieprz do smaku

Szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu rozmrożenia i odparowania nadmiaru wody, przyprawiamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy z rozbełtanymi żółtkami z łyżką mąki. Pianę mieszamy z szpinakiem i wykładamy na średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopnie. Po upieczeniu wykładamy na ścierkę. Gdy rolada wystygnie smarujemy twarożkiem i zwijamy.

 

PASZTET Z PESTEK DYNI

- 0,5KG pestek dyni

- czerstwa bułka

papryka czerwona

sól i pieprz do smaku

Dynię miksujemy na mączkę , dodajemy namoczoną bułkę i przyprawy, mielimy stopniowo dodają wody do uzyskania konsystencji śmietany. Na  koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i mieszamy. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.

 

HUMMUS – pasta z cieciorki
• 20 dag suszonej ciecierzycy - 1 szklanka (namoczonej przez noc) 
• 10 dag pasty tahini – 2 łyżki
• 2 zmiażdżone ząbki czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny
• woda źródlana
• sól morska
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle wody, aby powstała gładka masa. Najlepszy jest jeszcze ciepły, skrop go oliwą i, jeśli chcesz, posyp zieloną kolendrą, natką z pietruszki, kminem, papryką chili, suszonymi pomidorami. Jedz z pitą, macą lub nabieraj pastę kawałkami cebuli, ale to wersja dla twardzieli. W lodówce przechowuj do trzech dni.
 
Kotleciki z fasoli
Fasola
Cebula
Czosnek
Pieprz, sól, przyprawy
Fasolę namoczyć na noc, ugotować. Razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, wymieszać. Można smarować na chleb lub uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.
 
Pasta ze słonecznika
Słonecznik
Cebula
Suszone pomidory
Przyprawy (pieprz, sól…)
Woda
Słonecznik, cebulę, suszone pomidory zmiksować, doprawić do smaku.
Serek tofu
Majonez sojowy, Serek tofu zwykły, Papryka, natka pietruszki
Przyprawy
Serek tofu rozdrobnić widelcem, zmieszać z majonezem i przyprawami.
 
PASTA Z GROSZKU ZIELONEGO
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
1/3 szkl. wody
1 łyżka oleju
pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Puszkę groszku podgrzać. Wodę odcedzić. Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chlebem.
 
PROTEINA PO GRECKU
Składniki:
2 średnie marchewki
1 pietruszka
½ selera
2 cebule
1 szklanka proteiny sojowej a’la flaki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy, ziele angielskie, bulion wegetariański, majeranek, bazylia, sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą dusimy na oleju z wodą, bulionem wegetariańskim, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Proteinę sojową gotujemy w rosołku z bulionu wegetariańskiego około 10 minut. Przecedzamy przez sitko. Do miękkich warzyw dodajemy proteinę, koncentrat pomidorowy, majeranek, troszkę bazylii, pieprzu ziołowego, sól, pieprz, bulion wegetariański do smaku.